10 vluchtmisdrijven in half jaar: wat bezielt bestuurders?

In een half jaar tijd zijn er minstens tien dodelijke ongevallen met vluchtmisdrijf gebeurd. Het gaat vaak om erg jonge slachtoffers. Hoe kan het dat iemand er na een ongeval vandoor gaat, zonder het slachtoffer te helpen of de hulpdiensten te bellen? Volgens crisispsycholoog Erik De Soir is wegvluchten een natuurlijke reflex van de mens. "Het is een instinctief gedrag waar we niet van houden, maar wel in elke mens zit."

Voor de tweede keer in drie dagen tijd is een tiener op zijn fiets van de weg gemaaid en gestorven. De dader reed door. Net als bij het dodelijk ongeval in Meeuwen-Gruitrode, geeft de bestuurder van het ongeval in het West-Vlaamse Gits zichzelf uren later toch aan bij de politie.

Instinctief en beredeneerd

“Het is logisch dat iemand in een paniekreactie wegvlucht. De bestuurder is zo erg onder de indruk dat hij instinctief gaat reageren", zegt De Soir. Bij sommigen kan die reactie zowel instinctief als beredeneerd zijn. "Dat is het geval wanneer er alcohol of drugs in het spel zijn. De bestuurder wacht dan om zich aan te geven, zodat er geen sporen meer aangetroffen kunnen worden bij een ademtest of bloedonderzoek."

Dat de dader zich meestal later toch aangeeft, heeft enerzijds te maken met schuldbesef. "Via de media wordt hij steeds meer geconfronteerd met details van het slachtoffer, waardoor hij zijn schuld al snel onder ogen gaat zien. Anderzijds is er ook de druk van de omgeving. Als de bestuurder familie of vrienden inlicht, zullen zij hem meestal overhalen om zich aan te geven."

Vrijdag 21 augustus: Haacht

In Haacht worden in de nacht van donderdag op vrijdag twee 16-jarige fietsers aangereden door een voorbijrijdende wagen. Eén jongen sterft aan zijn verwondingen, de andere raakt lichtgewond. Een 23-jarige man pleegt vluchtmisdrijf en meldt zich vrijdagavond bij de politie.

Zondag 23 augustus: Nieuwerkerken (Aalst)

Een 19-jarige bestuurder pleegt in Nieuwerkerken, deelgemeente van Aalst, vluchtmisdrijf nadat hij een 3-jarige kleuter doodrijdt en haar moeder levensgevaarlijk verwondt. De klap gebeurt net voor een feestzaal waar de slachtoffers een verjaardagsfeest bijwonen. Dankzij getuigen kon de dader kort na de feiten opgepakt worden. De man reed te snel en legde een positieve ademtest af.

Zondag 30 augustus: Tielt

In het West-Vlaamse Tielt pleegt een jonge vrouw vluchtmisdrijf nadat ze in de vroege ochtend een man had aangereden. Het was een passant die het lichaam opmerkte en de hulpdiensten inlichtte. De vrouw geeft zichzelf 's middags aan bij de politie.

Zondag 30 augustus: Aarschot

In Aarschot gaat een bestuurder ervandoor nadat hij een jonge vrouw had doodgereden. De man had teveel gedronken. Opmerkelijk: de onderzoeksrechter laat hem een dag later onder voorwaarden vrij.

Vrijdag 25 september: Mechelen

In Mechelen komt een 81-jarige vrouw om het leven na een aanrijding met vluchtmisdrijf. De vrouw zat in een rolstoel en werd voortgeduwd door haar 85-jarige man. De twee slachtoffers worden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar de vrouw overlijdt later aan haar verwondingen. De bestuurder die doorreed, kan later door een politiepatrouille gevat worden.

Zondag 25 oktober: Brussel

In de vroege ochtend wordt een man van rond de vijftig omvergereden op de stoep. Hij overlijdt ter plaatse. De bestuurder reed veel te snel en pleegt vluchtmisdrijf. De man knalt ook tegen een verkeerslicht en drie geparkeerde wagens. Hij bevrijdt zichzelf uit de auto en vlucht te voet weg.

Woensdag 28 oktober: Vilvoorde

De 12-jarige Merel fietst met een groepje vrienden van school naar huis wanneer ze door een voertuig wordt aangereden. De bestuurder gaat er onmiddellijk vandoor. Het meisje raakt zwaargewond, en overlijdt 's avonds aan haar verwondingen. De bestuurder, Muhammed A, slaat op de vlucht naar Hongarije en meldt zich pas een week later bij de politie.

Zaterdag 14 november: Vilvoorde

Een 20-jarige uit Vilvoorde pleegt vluchtmisdrijf nadat hij een 30-jarige vrouw op een bromfiets had aangereden. De jongeman wordt opgepakt als hij terugkeert naar de straat waar de aanrijding gebeurde.

Dinsdag 15 december: Meeuwen-Gruitrode

In Meeuwen-Gruitrode komt een 16-jarige jongen om het leven als een bestuurder hem van zijn fiets rijdt. De bestuurder rijdt door en laat de jongen in de gracht liggen. De politie start samen met de ouders een zoektocht. De verhakkelde fiets van de jongen wordt langs de weg aangetroffen. De man kon later op de dag gearresteerd worden, dankzij de brokstukken van zijn auto die op de plek van het ongeval werden gevonden.

Donderdag 17 december: Gits

In het West-Vlaamse Gits, deelgemeente van Hooglede, is een 15-jarig meisje overleden na een ongeval met vluchtmisdrijf. Het slachtoffer wordt ter plekke gereanimeerd en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Alle hulp komt te laat. De bestuurder geeft zich in de nacht van donderdag op vrijdag aan bij de politie, nadat er een opsporingsbericht van de wagen was verspreid.