11 huiszoekingen in terreuronderzoek

In Limburg zijn vanochtend elf huiszoekingen uitgevoerd die verband houden met terrorisme. De politie heeft daarbij tien mensen opgepakt. Het federaal parket benadrukt dat de huiszoekingen niets met de aanslagen in Parijs te maken zouden hebben. Het zou gaan om een actie tegen radicalisering.

De huiszoekingen gebeurden in Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Houthalen-Helchteren, Maaseik en As. In die laatste gemeente zou de politie op zoek zijn geweest naar een 27-jarige man van Marokkaanse origine. De man werd thuis niet aangetroffen, maar de politie vond hem wel in het ziekenhuis van Genk. Wat hij daar deed, is niet duidelijk.

"Geen acute dreiging"

Over het nut van de huiszoekingen wil het federaal parket weinig kwijt. Van een acute dreiging zou echter geen sprake zijn geweest. “Het is niet zozeer het terrorisme of de dreiging van bommen of wat dan ook”, vertelt Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen. “Het gaat over het onkruid met de wortel verdelgen. Ik denk dat men echt op zoek gaat naar ronselaars en haatpredikers.”

Opnieuw Maaseik

Begin dit jaar voerde het parket al een antiterreuractie uit in Limburg. Net zoals nu werden er toen mensen opgepakt in Maaseik.

"Geen wapens of explosieven"

“Er werden tien mannen opgepakt voor grondig verhoor, maar na dat verhoor mocht iedereen naar huis,” VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. Bij de huiszoekingen zijn ook geen wapens of explosieven gevonden. “Het federaal parket heeft besloten om die groep preventief op te pakken, omdat bleek dat de mannen geradicaliseerd gedrag vertoonden. Hiermee wil de politie duidelijk maken dat ze in het oog gehouden worden”.