Poll: Geen sociale media voor -16, goed idee?

Er komt een leeftijdsgrens voor kinderen en jongeren op sociale media. Tieners tot zestien jaar zullen toestemming moeten krijgen van hun ouders om actief te zijn op Facebook, Instagram, Snapchat en andere sociale netwerken en apps. Dat staat in de nieuwe Europese privacywet.

De lidstaten kunnen wel nog individueel beslissen over de leeftijd waarop minderjarigen zich zonder toestemming van een ouder kunnen inschrijven op sociale media.

‘Recht om vergeten te worden’
Nog is beslist dat internetgebruikers meer controle kunnen uitoefenen op hun persoonlijke gegevens. Ze kunnen die ook meenemen als ze overstappen naar een andere internetaanbieder. Ook het zogenaamde ‘recht om vergeten te worden’ is opgenomen, waardoor data kunnen worden verwijderd.

“Privacyvriendelijk”
Internetconcerns zoals Google of Facebook moeten expliciet toestemming vragen voor het gebruik van persoonsgegevens en hun producten "privacyvriendelijk" maken.

Ook Amerikaanse bedrijven
De regels gelden niet alleen voor Europese bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld Amerikaanse. Als ze de regels overtreden, riskeren ze een boete tot 4 procent van hun jaaromzet. Dat is iets minder dan de 5 procent waar het Europees parlement op aandrong.

EU-standaarden
Dezelfde standaarden gelden voortaan in alle 28 EU-landen, tot nu waren er grote individuele verschillen.