Deze steden serveren 1 euromaaltijd

Liesbeth Homans, minister voor Armoedebestrijding (N-VA), gaat in 22 Vlaamse steden en gemeenten 1 euromaaltijden aanbieden. Ze koppelt er ook sociale begeleiding aan. “Want elk kind dat we een gezonde maaltijd kunnen aanbieden, is een kind gewonnen”, zegt ze vandaag in De Morgen.

Homans begon er als OCMW-voorzitter in Antwerpen al mee, maar breidt de 1 euromaaltijden voor kansarme kinderen tot 12 jaar nu uit in heel Vlaanderen. Ze voorziet 1,2 miljoen euro, een derde van haar budget. Het geld wordt over 22 Vlaamse steden en gemeenten verdeeld.

Sociale begeleiding
Naast de maaltijden voor kinderen, zullen er ook sociaal assistenten en vertrouwenspersonen klaarstaan om gezinnen bij te staan, bijvoorbeeld voor huiswerkbegeleiding. 

“We helpen niemand rechtstreeks uit de armoede, maar we bieden wel belangrijke steun. Elk kind dat we een gezonde maaltijd aanbieden, is een kind gewonnen. Het feit dat de gemeenten massaal hebben ingetekend, bewijst het succes”, zegt Homans in De Morgen.

60.000 euro
Elk project krijgt maximaal 60.000 euro. Het gros van de gemeentebesturen zal vanaf begin 2016 nieuwe sociale restaurants openen. Het geld gaat in de eerste plaats naar personeel en de aankoop van voedsel.