Belg heeft zware voet in weekend

In het weekend drukken de Belgen steeds harder op het gaspedaal. Zo rijden we op zaterdag op snelwegen gemiddeld 130 km per uur, op zondagavond zelfs 135. “Dit is echt verontrustend”, zegt Michaël Jonniaux van de federale wegpolitie aan Het Nieuwsblad.

Ondanks tientallen trajectcontroles en honderden mobiele en vaste flitscamera’s trekt de Belg zich weinig aan van de snelheidslimieten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

Gps-signalen onderzocht
Om de gemiddelde snelheid te meten zijn de gps-signalen van 3 miljoen voertuigen onderzocht. In 2011 bedroeg de gemiddelde snelheid op snelwegen 117,5 km per uur. Dit jaar rijden we 126 km per uur.

“Ik val echt achterover”, zegt Michaël Jonniaux van de federale wegpolitie in Het Nieuwsblad. “Omdat mijn agenten op het terrein een ander gevoel hebben. Deze cijfers zijn verbazingwekkend en vragen bijkomend onderzoek.”

135 km/u op zondag
De Belg begint op vrijdagavond al wat harder te rijden (gemiddeld 125 km per uur), op zaterdag nog harder (130 km per uur) en op zondag gooit hij alle remmen los (135 km per uur).

“In het weekend rijdt er minder verkeer, en denken we dat er minder snelheidscontroles zijn”, zegt Karin Genoe van het BIVV. “Met onze kijk op snelheid zit het ook fout. Veertig procent vindt snel rijden geen probleem.”