Inbeslagname auto bij misdrijf moet sneller

De voertuigen van bestuurders die zware verkeersmisdrijven plegen, moeten sneller in beslag genomen worden. Dat zegt CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh. Met het voorstel trekt de partij vandaag naar de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid.

Auto’s van bestuurders die vluchtmisdrijf plegen of herhaaldelijk onder invloed rijden, worden vandaag bijna nooit in beslag genomen of verbeurd verklaard. Probleembestuurders ontspringen de dans omdat ze bijvoorbeeld geen eigenaar zijn van het voertuig. Denk maar aan personen met een bedrijfsauto of iemand die een wagen van een familielid leent.

Geen eigendom
Met die beperkingen in de wetgeving wil CD&V nu komaf maken. De partij heeft een wetsvoorstel klaar. “Het voertuig waarmee de overtreding is begaan, moet niet meer per se eigendom zijn van de overtreder. Als het bijvoorbeeld om een geleende of leasingwagen gaat, kan deze voortaan in beslag worden genomen of verbeurd worden verklaard", zegt Kamerlid Jef Van den Bergh. 

Gevangenisstraf
Omdat overtreders vaak niet direct voor de rechtbank verschijnen, hebben ze ondertussen ook voldoende tijd om van voertuig te veranderen of om het te verkopen. De straf is dan nauwelijks toepasbaar, waardoor politierechters alleen nog een gevangenisstraf kunnen opleggen.

Auto afnemen
Politierechters moeten meer armslag krijgen vindt Van den Bergh: "Door de wagen effectief af te nemen, raken we probleembestuurders in hun mobiliteit, en bieden we extra bescherming tegen dergelijke bestuurders in ons verkeer."

Minimaal rijverbod
Ook de vereiste dat er een minimaal rijverbod van zes maanden uitgesproken moet zijn, willen we uit de wetgeving te halen. “Zo krijgen politierechters meer flexibiliteit en een veel efficiënter arsenaal om zware gevallen in het verkeer te bestraffen.”