Nultolerantie voor 'nieuwe' bestuurders

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant heeft op de Staten-Generaal de nultolerantie voor nieuwe bestuurders voorgesteld. Concreet komt het erop neer dat wie nog geen drie jaar zijn rijbewijs heeft, achter het stuur geen druppel alcohol binnen mag hebben.

Nu ligt de alcoholgrens voor alle niet-professionele bestuurders op 0,5 promille, of één tot twee pintjes. De 0,2 promille komt overeen met nultolerantie, maar de lat op 0,0 promille leggen is technisch niet haalbaar. "Dan zou je ook mensen moeten beboeten die een spreekwoordelijke kreeftensoep met een vleugje alcohol hebben gegeten", klinkt het bij het BIVV.

Met die nultolerantie mikt de overheid logischerwijze vooral op jonge bestuurders. Chauffeurs tussen de 18 en de 25 jaar lopen acht keer meer risico om een ernstig ongeval te hebben. “Het BIVV pleit al lang voor de nultolerantie voor nieuwe bestuurders”, zegt Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). “Het risico op ongevallen voor jonge, onervaren bestuurders is namelijk veel groter als ze gedronken hebben dan voor pakweg 40+’ers.”

Kritiek op plan

Heel wat mensen vinden dat met het plan de verkeerde groep automobilisten geviseerd wordt. "Jongeren zijn opgegroeid met BOB en maken duidelijker het onderscheid tussen drinken of rijden", zo klinkt het bij jongeren. "Het plan focust op de verkeerde doelgroep", zo zegt Responsable Young Drivers. Het is een hele andere leeftijdscategorie die we moeten bereiken, de ouderen."