Jet Airways verlaat Brussels Airport

De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways heeft vandaag officieel aangekondigd dat ze Brussels Airport verlaat. Vanaf 27 maart 2016 vliegt Jet Airways op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. 

"Amsterdam wordt de nieuwe toegangspoort tot Europa van Jet Airways", zo staat in het persbericht. De Indiase maatschappij zal Schiphol verbinden met de Indiase steden Mumbai en New Delhi, en met het Canadese Toronto. De aankondiging betekent het einde van Jet Airways op Brussels Airport. De luchthaven in Zaventem vormde sinds 2007 de Europese tussenstop voor vluchten tussen India en Noord-Amerika.

"Puur economische beslissing"
De reden om uit Brussels Airport te vertrekken was "puur economisch", benadrukt Emmanuel Menu van Jet Airways aan VTM NEUWS. Het heeft dan ook niets te maken met de verhoogde terreurdreiging in Brussel. "Jet Airways zal de vluchten tussen Brussel en Mumbai, Delhi, Newark (VS) en Toronto zoals gepland blijven uitvoeren tot 26 maart", stelt Menu. Wie erna geboekt heeft, kan zijn vlucht omboeken of krijgt zijn geld terug.

Geen verrassing
Het vertrek is geen verrassing. Begin november raakte bekend dat Jet Airways zijn haar activiteiten op de luchthaven zou “herevalueren". Brussels Airport liet toen weten dat het andere maatschappijen al aan het polsen was om het eventuele gat van Jet Airways op te vullen. "We bekijken onder meer met Brussels Airlines en andere Star Alliance-partners op welke manier nieuwe vluchten naar Noord-Amerika en India opgestart kunnen worden", klonk het toen. 

Springt Brussels Airlines bij?
Bij Brussels Airlines zegt woordvoerster Kim Daenen enkel dat de luchtvaartmaatschappij "de mogelijkheden bekijkt". Volgens de vakbonden werken er 33 mensen rechtstreeks voor Jet Airways. Het vertrek zou wel gevolgen hebben voor meer dan 300 werknemers bij onder andere de bagageafhandelaars en de catering.