Jambon: "Verwachtten aanslag voor middernacht"

In het VTM-programma 'FAROEK' praat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon voor het eerst vrijuit over de terreurdreiging in België. "Op die bewuste zondagavond was er concrete info dat er voor middernacht een aanslag zou gebeuren."

Op zondagavond 22 november, een week na de terroristische aanslagen in Parijs, ging Brussel in 'lockdown'. In totaal vonden er 19 huiszoekingen plaats en werden er heel wat mensen opgepakt. "Achteraf besef je wel dat we door het oog van de naald zijn gekropen", zegt Jambon. "Die avond was er dan ook zeer concrete informatie dat er in Brussel voor middernacht een aanslag gepleegd zou worden."

De huiszoekingen waren aanvankelijk enige tijd later gepland, maar door de acute dreiging kwamen de ordediensten massaal in actie. Ondertussen riep de federale politie de inwoners van Brussel op om zeker geen informatie over de actie te delen op sociale media. 

De actie leverde echter niet het verhoopte resultaat op. Er werden geen wapens, explosieven of belangrijke pionnen uit het terreurnetwerk aangetroffen, maar er zouden wel waardevolle elementen gevonden zijn. 

In het VTM-programma FAROEK spreken de hoofdpersonages voor het eerst over de zware terreurdreiging in België: Jan Jambon, Koen Geens, Catherine De Bolle, de baas van het OCAD en die van het crisiscentrum. Hoe hebben zij het beleefd en wat gebeurde er echt achter de schermen? De volledige uitzending kan u woensdag om 22.50 zien bij VTM.