Acteur Bevergem: "Politie vernederde me"

Acteur, muzikant en theatermaker Zouzou Ben Chikha, bekend als Amar uit de Canvas-reeks Bevergem, roept de politie op om mee te werken aan een inclusief verhaal en intimidaties bij controles te stoppen. Dat zegt hij nadat hij zondag zelf gefouilleerd werd en zich daarbij geïntimideerd en vernederd voelde door het Gentse politiepersoneel. "Ik moest schoenen en kousen uitdoen op de natte grond, dat is zo vernederend", zegt de acteur aan VTM NIEUWS. 

Zondagmiddag rond 13.30 was Zouzou Ben Chikha op weg om stoofvlees te halen in Ledeberg, toen een patrouille hem om zijn paspoort vroeg. Daarna werd hij gefouilleerd, moest hij zijn schoenen en kousen uitdoen in de regen en werd ook zijn rugzak doorzocht. Daarop mocht hij vertrekken. "En neem uw vuiligheid mee, dat zeiden ze", klinkt in een getuigenis van zijn partner die zondagavond gedeeld wordt op sociale media.

"Intimiderend"

"Die agenten zijn brutaal geweest, niet fysiek, maar wel intimiderend", zegt Zouzou Ben Chikha. "Het gaat er mij vooral over dat ik er willekeurig uitgepikt werd en daarna zonder boe of ba moest ondergaan. Ik weet niet eens waarover het gaat. De maatschappij moet er zich bewust van zijn dat zo'n dingen gebeuren en dat dit geen verhalen zijn van 'lichtgevoelige Noord-Afrikanen'. Ik weet goed genoeg waarom ze er mij uitgepikt hebben."

'Ethnic profiling'

Het is ook niet de eerste keer dat Zouzou Ben Chikha geconfronteerd wordt met ethnic profiling, waarbij een groep op basis van ras, religie of andere kenmerken geviseerd wordt. "Een aantal maanden geleden gebeurde het ook al en daarvoor ook vaak. Ik heb altijd gezwegen, maar uiteindelijk vind ik dat je zoiets moet zeggen. Dit moet een plaats vinden in de maatschappij. Ik vecht al twintig of dertig jaar, zowel in theater, op tv of radio, om een brugfiguur te zijn en mensen aan te moedigen om niet in hun schelp te kruipen. En dan heb je anderen die zo'n lijn trekken tussen wij en zij. Ze maken maken veel werk kapot en dat vind ik zeer slecht. Je help er geen mensen mee vooruit, maar je maakt hen kwaad en zorgt ervoor dat ze geen respect meer opbrengen voor het werk van de politie."

"Constructief en positief'

De acteur heeft een duidelijke boodschap na het voorval. "Ik wil constructief en positief blijven. Ik geloof in een inclusief verhaal, dergelijke gevallen zijn schadelijk voor iedereen die werkt aan dat inclusief verhaal. Iedereen zal moeten meewerken, ook de politie."

Comité P onderzoekt verder

Volgens Manuel Gonzalez van de Gentse politie had Ben Chikha een regenkap en rugzak aan en hielden de agenten hem tegen omdat het leek alsof hij in auto's aan het kijken was. Daarop zouden de agenten hem op een discrete plaats gefouilleerd hebben. Ook zijn kousen moesten uit, want daarin worden soms drugs weggestopt. "Het blijft altijd zoeken naar een moeilijk evenwicht tussen enerzijds ons werk doen, en anderzijds omgaan met de ervaring van degene die gecontroleerd wordt."

Op de vraag of er sprake is van ethnic profiling, antwoordt Gonzalez afwijzend. "Ons team controleert duizenden mensen per jaar, en dat zijn niet enkel mensen met een etnische achtergrond." Het Comité P zal het onderzoek overnemen, om een zo objectief mogelijk beeld van de gebeurtenissen te krijgen.