Dossier Vluchtelingencrisis

Instroom asielzoekers met 20% gedaald

De instroom van asielzoekers is deze week met twintig procent gedaald. Iedereen die zich nu aandient krijgt pre-opvang. “Tot spijt van de dwangsom-advocaten”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). 

Begin deze week nog veroordeelde een rechter de Belgische staat met een dwangsom van 125 euro per dag nadat een minderjarige Afghaan geen opvang kreeg. De man bleek achteraf meerderjarig en zit nu in een gesloten centrum: hij liet zich ook al in Duitsland registreren en bracht al een tijd door in opvangcentra in Leipzig en München. België stuurde een overnameverzoek naar Duitsland, conform de internationale regels. 

Extra bedden

De regering creëerde ook 120 extra bedden in de pre-opvang in het WTC-gebouw in Brussel. 240 extra plaatsen volgen nog. Gemiddeld zijn er nu 225 registraties per werkdag. Het aantal nieuwe kandidaten zakt met twintig procent ten opzichte van vorige week.  

Het aantal registraties is voor het eerst sinds begin oktober ook hoger dan het aantal nieuwe kandidaat-vluchtelingen en ook het aantal Irakezen is het laagst tot nu toe. De regering voerde de voorbije weken een ontradingscampagne via internet. Afghanen bereiken nu wel hun grootste aantal met 52 procent van de aanvragen.