3 vragen over de lage brandstofprijzen

De prijs van diesel en benzine zakt morgen naar het laagste peil in meer dan vijf jaar. Dat is zeer goed nieuws voor u en ik, maar hoe komt dit eigenlijk? Hoelang duurt dit nog? En wie van plan is om zijn stookolietank te vullen, doet die dat best nu of wacht die toch nog even af? We vroegen het aan Paul D’Hoore, financieel expert bij VTM NIEUWS.

Hoe komt dit?

Simpel: er wordt meer olie opgepompt en verkocht dan er vraag naar is. “En net dat gebeurde vroeger niet”, legt Paul D’Hoore uit. “Toen had je enkel de OPEC, een kartel van twaalf landen, die een overaanbod vermeden. Nu heb je nieuwe olielanden, zoals de VS, die zich niet aan die afspraak houden.”

Hoelang duurt dit nog?

Het bijzondere is dat de olie die de OPEC-landen verkopen, goedkoop te ontginnen is. “En dat weten ze ook”, zegt D’Hoore. “Bij de huidige prijs zijn zij nog zeer rendabel. Het is pas als ze rest uit de markt krijgen, dat de prijzen weer omhoog zullen gaan.”

Vul ik best nu mijn stookolietank?

“Als je tank leeg is, best wel. Is dat niet zo, dan wacht je beter nog even. De prijzen zullen nog een hele tijd zo laag blijven, misschien zelfs het hele volgende jaar”, aldus Paul D’Hoore.