Regering laat ook bij staking treinen rijden

De regering voert de druk op de spoorbonden op. Als die echt gaan staken, legt de regering zonder overleg een minimale dienstverlening op. Dat betekent dat de NMBS dan verplicht is om op stakingsdagen toch bepaalde treinen te laten rijden.

De ministers zeggen dat ze niet anders kunnen dan hard in te grijpen tegenover de spoorbonden. “Staken is een recht, maar als je het misbruikt om passagiers te gijzelen die in dit debat geen partij zijn, denk ik dat we als overheid moeten optreden”, vertelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Ook premier Michel (MR) is niet te spreken over de geplande stakingen en betreurt de keuze van de spoorbonden. “Het lijkt me vooral niet verantwoordelijk”, zegt hij.

Praktisch haalbaar?

Over hoe die minimale dienstverlening er moet gaan uitzien, bestaat wel nog heel wat onduidelijkheid. Het is zelfs nog maar de vraag of het kan. “Het klinkt heel mooi”, vindt ook voormalig NMBS-topman Etienne Schouppe, “maar het is praktisch onmogelijk.” 

“Wie gaat bepalen welke van de 800.000 reizigers wel op de trein mogen en wie niet?”, werpt hij als eerste obstakel op. “En welke lijnen schrap je en welke niet?” Een keuze die te moeilijk is om te maken, volgens Schouppe. En dan is er ook nog het aspect veiligheid. “Rijdt er nu één trein of rijden er veertig, de mensen die instaan voor de veiligheid moeten sowieso aanwezig zijn.”