Iedereen is boos op de spoorbonden

De plannen van de spoorbonden om volgende maand maar liefst vijf dagen te staken, stoot op bakken kritiek. De reizigers zijn de treinstakingen duidelijk meer dan beu. Op sociale media spuwen ze dan ook hun gal uit. Maar ook de politiek en reizigersorganisaties reageren hard.

“Wij zijn woest, deze plannen zijn buiten proportie." Reizigersvereniging TreinTramBus is niet te spreken over de plannen. "Het is van de jaren tachtig geleden dat we nog zo'n zware stakingsgolf meegemaakt hebben. Deze valt dan ook nog eens midden in de examenperiode van hogescholen en universiteiten”. TreinTramBus roept de vakbonden op tot redelijkheid. “De staking treft de reizigers die op geen enkele manier verantwoordelijk zijn”.

N-VA dreigt

N-VA wil de spoorbonden dan weer onder druk zetten en dreigt ermee de wet te schrappen die zegt dat bij het sociaal overleg een tweederdemeerderheid vereist is. Nu is het zo dat zowel de bonden als de directie de helft van de stemmen hebben, maar dat wel een tweederdemeerderheid nodig is om een akkoord uit te voeren. “Het gevolg is dat de bonden elke aanpassing aan de arbeidsregeling gemakkelijk kunnen blokkeren”, klinkt het.

“Als de bonden zich zo onredelijk blijven opstellen, denk ik dat er wel een meerderheid voor te vinden zal zijn”, zegt Kamerlid Inez De Coninck aan De Tijd.

"Nationale Maatschappij der Beste Stakers"

En dan zijn er uiteraard nog de reizigers. Zij worden geconfronteerd met een zoveelste staking. Op sociale media zijn de reacties niet mals, al zien sommigen er wel de ironie van in.