Zo vaak legt vakbond het treinverkeer plat

De plannen van de spoorbonden om in januari vijf keer te staken, zijn een doorn in het oog van de meeste pendelaars. Vooral omdat het afgelopen jaar bol stond van dergelijke treinstakingen. Consumentenorganisatie Test-Aankoop is dat grondig beu en eist van de NMBS een schadevergoeding van 14 miljoen euro, ofwel 40 euro voor elke treinreiziger.

Test-Aankoop heeft hiervoor de afgelopen maanden klachten van zo veel mogelijk treinreizigers verzameld om vervolgens een groepsvordering in te dienen. De Brusselse handelsrechter behandelt dat vanaf vandaag.

Voor deze stakingen eist Test-Aankoop een schadevergoeding:

1 december 2014
De vakbonden houden een provinciale stakingsdag in Oost- en West-Vlaanderen, tegen de besparingsplannen van de regering. In die provincies rijden er weinig treinen. Daardoor is het vooral op de wegen richting Brussel extra druk.

8 december 2014
Door de provinciale actiedag in Vlaams-Brabant en Brussel tegen de besparingsplannen van de regering Michel rijdt er bijna geen enkele trein van en naar Brussel. Dat zorgt ook voor vertragingen en afgeschafte treinen in heel wat andere stations.

11 december 2014
Een kleine spoorbond zorgt ervoor dat er 24 uur lang geen treinen rijden in ons land. Het gaat om het Autonoom Syndicaat voor de Treinbestuurders (ASTB). Ze eisen dat treinbestuurders hogere premies krijgen.

15 december 2014
De nationale stakingsdag tegen de besparingsplannen van de regering legt ook het hele treinverkeer plat.

22 april 2015
De socialistische overheidsvakbond ACOD staakt. Dat zorgt vooral voor hinder bij het openbaar vervoer. 24 uur lang rijdt er zo goed als geen enkele trein.

28 mei 2015
Opnieuw wil het Autonoom Syndicaat voor de Treinbestuurders (ASTB) het treinverkeer lam leggen. Net zoals in december 2014 vraagt de kleine vakbond opslag voor de machinisten. De hinder valt uiteindelijk mee. Veel pendelaars kiezen wel het zekere voor het onzekere en komen met de auto naar het werk. Gevolg: er staan extra lange files.

9 oktober 2015
De Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond staakt. Het protesteert tegen de hervormingsplannen van minister Galant. De Vlaamse vakbonden staken niet, maar de hinder is toch groot. In Brussel blokkeren de vakbonden verschillende keren heel kort de sporen. Soms gooien ze zelfs ijzeren staven op de sporen.