Risico op kanker stijgt bij vrouwen

In 2025 ligt het risico op kanker bijna even hoog bij vrouwen als bij mannen, meldt het Kankerregister donderdag in een persbericht. Dat komt vooral omdat longkanker blijft toenemen bij vrouwen die gerookt hebben.

In 2013 werden 65.487 nieuwe diagnoses van kanker geregistreerd, 34.542 bij mannen (53 procent) en 30.945 bij vrouwen (47 procent). Het Kankerregister berekende dat in vergelijking met 2013 er vanaf 2025 per jaar 12.000 nieuwe diagnoses in België zullen bijkomen.

Groeiende rookgedrag

In absolute cijfers zal de stijging van het aantal tumoren bij mannen vooral te wijten zijn aan de veroudering en de groei van de populatie. Bij vrouwen wordt daarnaast een extra toename verwacht als gevolg van het groeiende rookgedrag bij vrouwen. Verwacht wordt dat vrouwen hun sterke inhaalbeweging op mannen zullen voortzetten, vooral voor tabakgerelateerde tumoren zoals long-, mond- en keelholtetumoren. Bij mannen blijft het risico dalen voor deze kankers evenals voor prostaatkanker, luidt het.

Betere overlevingskansen

Wat de mortaliteit betreft, is er goed nieuws: het risico om te overlijden aan kanker daalt jaar na jaar. Bij mannen daalt die kans drie maal sneller dan bij vrouwen. Mensen met kanker overleven ook langer, de overlevingskansen na de diagnose van kanker zijn de voorbije jaren namelijk toegenomen. "Deze goede resultaten zijn te danken aan betere diagnostische hulpmiddelen zoals gevoeligere medische beeldvormingstechnieken en aan het bevolkingsonderzoek (gerichte screeningsprogramma's) dat een vroegtijdige diagnose mogelijk maakt."

Gepersonaliseerde behandelingen

De goede resultaten zijn ook te verklaren door de steeds verbeterende behandelingen zoals de minder invasieve chirurgische technieken, de geoptimaliseerde radiotherapeutische behandelingen en de nieuwe chemotherapeutische middelen. Daarnaast is er ook een betere kennis van de tumorkarakteristieken die toelaat meer doelgerichte en gepersonaliseerde behandelingen te starten.

Drie procent krijgt kanker

Het Kankerregister berekende tot slot dat drie procent van de Belgische bevolking in de afgelopen 10 jaar (2004-2013) met kanker te maken kreeg.