Dossier Vluchtelingencrisis

Dwangsom voor asielzoeker vervalt

De Belgische overheid moet niet langer een dwangsom betalen aan de Afghaanse asielzoeker die in ons land geen opvangplaats had. Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken (N-VA) aan VTM NIEUWS. Gisteravond werd beslist om de jongeman terug te sturen naar Duitsland, omdat hij ook daar al asiel had aangevraagd. Tot zolang verblijft hij nog in een gesloten asielcentrum in ons land.

Het was de arbeidsrechtbank in Brussel die besliste dat ons land een dwangsom van 125 euro moest betalen per dag dat de Afghaan geen opvangplaats had. De jongeman had zich daarvoor al aangemeld bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), maar moest zeventien dagen wachten om zich te registreren. Een opvangplaats vond hij niet, want die zaten allemaal propvol.

In 3 landen asiel

Staatssecretaris Francken (N-VA) garandeerde gisteren geen dwangsom te zullen betalen. Met andere woorden, hij zou een opvangplaats voorzien.

Terug naar Duitsland

Maar vanaf dan liep het mis voor de jonge Afghaan. Dat weet Het Laatste Nieuws. Om snel een opvangplaats te krijgen, moest hij zich gisteren nog registreren bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Bij zijn registratiegesprek vertelde hij dat hij al in drie andere landen, waaronder Duitsland, asiel had aangevraagd. En dat mag niet. DVZ besliste hem daarom terug te sturen naar Duitsland. In afwachting daarvan wordt hij opgesloten in een gesloten asielcentrum. Door deze extra wending vervalt ook wel de dwangsom van 125 euro.

Advocaat: "Geen plan om te vluchten"

Het is nu nog even afwachten wat er gaat gebeuren met de Afghaan. "De hele procedure kan maximum een maand in beslag nemen, dus we zullen in de komende weken meer weten," aldus VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. "De advocaat van de Afghaan is wel niet blij dat de man in een gesloten instelling zit, want volgens hem wil zijn cliënt niet wegvluchten."