Vijf dagen staking op sporen in januari

De spoorbonden zijn van plan volgende maand vijf dagen te staken. Het gaat om een 48 urenstaking op 6 en 7 januari en een 72 urenstaking op 21, 22 en 23 januari. De vakbonden zijn niet te spreken over de productiviteitsverhogende maatregelen die de directie zonder overleg wil doorvoeren.

De stakingsaanzegging is ingediend door het gemeenschappelijk vakbondsfront van de socialistische en christelijke spoorbonden. Het gaat zowel om de Vlaamse als de Franstalige tak.

De productiviteit bij de NMBS moet met vier procent omhoog. Nu heeft het personeel een werkweek van gemiddeld 36 uur. De directie wil een feestdag doen sneuvelen en wil ook minder vrije dagen. De bonden wezen de maatregelen deze week af, maar de directie van NMBS wil ze toch doorvoeren.

"Reizigers in de kou? Ons personeel ook"

Daardoor wordt er – alweer – gestaakt bij het spoor. Op de vraag of hierdoor vooral niet de reizigers in de kou blijven staan, antwoordt de vakbond niet. “Het zijn ook onze mensen die tijdens de onderhandelingen in de kou zijn gezet”, zegt Luc Piens van ACV Transcom.