Dossier Terreur in Parijs

Abdeslam belde na aanslag met gevangene

Salah Abdeslam belde op de avond van de aanslagen in Parijs met een gevangene in Namen. Dat melden verschillende Franstalige media en wordt bevestigd aan VTM NIEUWS. Onderzoek naar het telefoonverkeer van Abdeslam bracht het gesprek aan het licht. De advocaat van de gedetineerde ontkent het gesprek formeel.

De gedetineerde komt uit Molenbeek en zit vast in de gevangenis van Namen. Hij zit gevangen voor "gewone" misdrijven en staat niet op de lijst van geradicaliseerde moslims. De gedetineerde is een leeftijdsgenoot van Abdeslam en beschikt in de gevangenis blijkbaar over een gsm. Het is niet duidelijk waarover Abdeslam met hem gebeld heeft.

Vroeg Abdeslam in paniek om hulp?
Politie- en veiligheidsdiensten vermoeden dat Salah Abdeslam in paniek verkeerde na de aanslagen toen hij belde naar de gedetineerde in de gevangenis van Namen. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. “Abdeslam belde waarschijnlijk naar iemand die hij kon vertrouwen om te vragen wat hij moest doen.”

“Nobele onbekende”
De gedetineerde kreeg vijf jaar gevangenisstraf voor een gewapende overval. Hoewel het gaat om “een zware jongen” is hij “een nobele onbekende” in het terreuronderzoek. Zo staat hij niet op de lijst met geradicaliseerde moslims en ontbreekt zijn naam in terreurdossiers.

Abdeslam bezocht de man een paar keer in de gevangenis van Namen. Net als iedereen die contact had met Abdeslam na de aanslagen, wordt de gedetineerde nu ook verdacht.

Gevangene ontkent
De gedetineerde in de gevangenis van Namen die op de avond van 13 november zou gebeld hebben met Salah Abdeslam ontkent dat formeel. Dat zegt zijn advocaat Philippe Leloup.

Leloup bevestigt dat de twee mannen indertijd vrienden waren in Molenbeek. De advocaat voegt er aan toe dat de informatie "van de orde van de fantasie" is en dat die nodeloos de gedetineerde en zijn familie verontrust.

Geen gsm?
"Er is ook geen sprake van radicalisering bij de gedetineerde", zegt Leloup. Bovendien is er volgens de advocaat geen enkel bewijs dat de gedetineerde een gsm in zijn bezit heeft.

Volgens een vakbondsafgevaardigde van de gevangenis van Namen is er geen enkele gsm gevonden in de cel van de bewuste gedetineerde.