"IS gebruikt Belgische wapens"

De jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) beschikt over wapens die geproduceerd werden bij het Belgische bedrijf FN in Herstal. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International. De organisatie klaagt de beperkte regelgeving en de "poreuze" controles in België en andere landen aan.

Amnesty international lijst in het rapport de wapens op die door de strijders van Islamitische Staat gebruikt worden. Het gaat in de eerste plaats om wapens die de afgelopen 50 jaar aan Irak zijn geleverd. Daarna zijn ze door IS buitgemaakt op het Iraakse leger. In totaal blijken meer dan twintig landen betrokken bij de vervaardiging van het IS-wapenarsenaal. Naast België, worden onder meer ook Rusland, China en de VS in het rapport genoemd.

FN Herstal: "Geen commentaar"
FN Herstal is voor 100 procent eigendom van het Waalse Gewest, dat heeft het bedrijf overgenomen toen het in 1997 dreigde failliet te gaan. Er werken zo'n 1.300 mensen en het bedrijf produceert bijna 450.000 wapens per jaar, vooral voor het leger en de politie. VTM NIEUWS wilden graag weten of ze er rekening mee houden, dat hun wapens in handen vallen van Islamitische Staat. FN Herstal weigerde commentaar te geven.

Lessen trekken
"Een slechte regelgeving, gekoppeld aan een decennialange afwezigheid van toezicht op de enorme wapenstroom naar Irak, vormden een buitenkans voor IS en andere gewapende groepen, die toegang kregen tot een ongeziene vuurkracht", zegt Patrick Wilcken van Amnesty International. "Het is belangrijk dat landen hun lessen trekken uit de fouten van het verleden en dringend maatregelen nemen om de verspreiding van wapens in Irak, Syrië, en andere onstabiele landen of regio's af te remmen."

"Totaal embargo"
De mensenrechtenorganisatie pleit concreet voor "een totaal embargo op wapens voor Syrische regeringstroepen en gewapende oppositiegroepen die betrokken zijn bij oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en andere ernstige schendingen van de mensenrechten".