Kwart meer files tegen 2030

Als er geen verandering komt, doen we in het jaar 2030 in de spits bijna een half uur langer over een rit van vijftig kilometer. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad vandaag. 

Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Planbureau, dat tot 22 procent meer wagens verwacht. De gemiddelde snelheid over heel België zal dan 29 kilometer per uur bedragen, nu is dat nog 37 kilometer per uur.

Buiten spits
Tegen 20130 is de auto goed voor 82 procent van de verplaatsingen, terwijl dat nu 79 procent is. Meer mensen gaan wel buiten de spits rijden. Het gebruik van de trein zal niet toenemen en blijft op 8 procent.

Geen oplossing
“Meer wegen bouwen is geen magische oplossing”, zegt het Planbureau. “Als we op de ring meer baanvakken leggen, zullen ook die dichtslibben.”

Kilometerheffing
Ook de kilometerheffing voor vrachtwagens, die volgend jaar ingevoerd wordt, biedt weinig beterschap. Het Planbureau verwacht dat daardoor 6 procent minder vrachtwagens op onze wegen zullen rijden. “Maar hun plaats wordt ingenomen door auto’s. En het zijn vooral auto’s die de files veroorzaken.”