Klimaatmars op zeedijk Oostende

Op de zeedijk in Oostende komen vandaag duizenden mensen bijeen voor een grote klimaatmars. Het initiatief komt van Climate Express, een groep vrijwilligers, en milieuorganisaties. Ze eisen een beter en ambitieuzer klimaatbeleid op de klimaattop in Parijs. De mars was al verschillende keren uitgesteld, door de terreurdreiging.

“De politie schat dat er zo’n 7.000 aanwezigen zijn, maar er komen nog steeds mensen toe dus de organisatie hoopt op ongeveer 10.000 betogers”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Karen De Vis. De mars gaat over de zeedijk van Oostende naar het strand van Mariakerke, daar gaan de betogers een menselijke ketting vormen. Er worden 120 extra politiemensen langs het parcours ingezet en de organisatie heeft voor zo’n 200 stewards gezorgd. 

Na de klimaatmars werd op het strand van Mariakerke een mensenketting gevormd. "Daarbij tonen de deelnemers een stuk rode stof om zo langs onze kust een rode grenslijn uit te beelden. Die rode lijn is een grens waar onze politici niet mogen overgaan", aldus Natalie Eggermont van Climate Express. De ketting is meer dan 1,5 kilometer lang.