"IS-ronselaars op pleintjes Antwerpen"

Op Antwerpse pleinen worden nog altijd jongeren aangesproken door mannen die de oorlog in Syrië verheerlijken en die hen aansporen om mee te gaan strijden. Dat zegt de Antwerpse imam Sulayman Van Ael op basis van gesprekken die hij voerde met jongeren, zo meldt Gazet van Antwerpen. Nochtans werd algemeen aangenomen dat deze straatpreken of 'dawahs' niet meer voorkwamen in Antwerpen.

Volgens Van Ael hebben de ronselaars geleerd uit de straffen die de kopstukken van de terroristische organisatie Sharia4Belgium hebben opgelopen. "Ze blijven nu uit het zicht van het grote publiek en doen er alles aan om geen aandacht te trekken. Een minderheid van de jongeren op deze pleinen zal zich nog altijd door hen laten beïnvloeden."

Het blijft daarom zaak om symptomen van radicalisering zo snel mogelijk op te sporen, vinden Koen Metsu (N-VA), hoofd van de tijdelijke parlementaire commissie over de terreurdreiging, en Vlaams Parlementslid Nadia Sminate (N-VA). Zij dringen aan op een meldpunt voor radicalisering, zowel in scholen als in gevangenissen en vluchtelingencentra. Volgens Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) is zo'n meldpunt in de maak en moet het begin 2016 operationeel zijn.