Dossier Terreur in Parijs

Chauffeur: "Salah zou uiterlijk veranderen"

De Franse kwaliteitskrant Le Monde heeft de getuigenis in handen gekregen van één van de chauffeurs van Salah Abdeslam. Het gaat om Ali O., de man die Salah na de aanslagen in Parijs vervoerde in Brussel. Uit zijn getuigenis blijkt dat Salah Abdeslam gezegd zou hebben dat hij van plan was zijn uiterlijk te veranderen en voorgoed te verdwijnen.

De 31-jarige Ali O. krijgt op zaterdag 14 november, één dag na de aanslagen in Parijs, een telefoontje van zijn vriend Hamza Attou. Die vraagt hem of hij rond de middag naar Laken wil komen. Ali O. doet dat, maar ziet dat Hamza daar niet alleen is. Salah Abdeslam is bij hem. Later zou blijken dat Hamza Attou hem oppikte in Parijs en naar Brussel bracht.

Hamza Attou en Salah Abdeslam zijn moe en vragen Ali O. of ze samen een koffie kunnen gaan drinken. In het café komt het tot een geanimeerd gesprek tussen de drie, waarbij Ali O. Salah vraagt of hij betrokken is bij de aanslagen. Salah wil daar niet op antwoorden. “Hij onderbrak het gesprek altijd om zich te informeren naar het aantal doden in Parijs, het aantal zelfmoordterroristen en of hun namen al geweten waren”, getuigt Ali O.

Rond 14u30 zet Ali O. de twee mannen af aan het tramdepot van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. “Salah omhelsde me toen en zei dat hij zijn gezicht zou laten veranderen. Daarna fluisterde hij dat ik hem nooit meer zou zien.”