BNP Paribas Fortis schrapt meer dan 1.000 jobs

BNP Paribas Fortis gaat als onderdeel van het nieuwe toekomstplan fors ingrijpen in het kantorennet en in de centrale diensten. Daardoor verdwijnen tussen 2016 en 2018 2.430 banen. Maar omdat er toch ook mensen aangeworven zullen worden valt de balans netto minder zwaar uit: 1.050 jobs of 7 procent van het totaal aantal voltijdse jobs, staat donderdag in De Tijd.

In het kantorennet gaat onder meer het aantal kantorengroepen naar beneden. Het netwerk zal ook veel meer worden georganiseerd volgens expertise. Maar het aantal agentschappen, waarin voorafgaand aan Visie 2020 al fors gesnoeid werd, blijft deze keer op peil. In de centrale diensten worden vijf afdelingen, waaronder HR, tegen het licht gehouden. Als ze te duur blijken, worden ze mogelijk uitbesteed.  

Ook moeten de kosten verder naar beneden. Personeelsdirecteur Bert Van Rompaey heeft het in de krant echter over "een investerings- en geen besparingsplan". Hij zegt ook dat de bank het op "een sociaal correcte manier" zal doorvoeren, zonder gedwongen ontslagen. Maar de vakbonden zijn er niet gerust in. Ze gaan zich met hand en tand verzetten tegen het gedwongen vertrek van personeel.

Het toekomstplan, Visie 2020, werd onlangs voorgelegd aan de ondernemingsraad. Met het plan wil de bank zich wapenen tegen de snelle digitalisering, de slappe economie, de groeiende regelgeving en concurrentie, en de gewijzigde klantenverwachtingen.