"Kliklijn voor sociale fraude is een succes"

Het meldpunt sociale fraude is nog geen twee maanden operationeel of er zijn al 1.102 klachten geteld. "Een succes", zegt staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) in Het Laatste Nieuws en De Morgen. De meeste Belgen 'klikken' over zwartwerk.

Sociale fraude aanklagen kan sinds 5 oktober via één centraal meldpunt. Van de 1.102 klachten die tot nu toe werden geregistreerd, handelde liefst 68,8 procent over zwartwerk. "Omdat die term het bekendst is", verklaart staatssecretaris Tommelein. "Voor veel mensen is álle sociale fraude zwartwerk." Daarnaast komen er flink wat meldingen binnen over domiciliefraude (25,2 procent). Geknoei met lonen (3,7 procent) en sociale dumping (2,5 procent) worden aanzienlijk minder vaak aangekaart.  

Gezien het succes van de kliklijn plant Tommelein uitbreiding. Zo wordt het binnenkort ook mogelijk om gesjoemel met kinderbijslag aan te geven. "Dat gebeurt op vraag van Famifed (Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag), dat almaar meer fraude opspoort door het kruisen van databanken. Het meldpunt kan daarbij een extra middel zijn", zegt hij in de krant. Ook worden volgende week Duitse en Engelse versies van de site gelanceerd. Die moeten ervoor zorgen dat meer buitenlandse werknemers en bedrijven de weg naar het meldpunt vinden. En behalve burgers en bedrijven zullen ook organisaties er terechtkunnen met klachten.