Miljoenenfactuur voor multinationals?

De kans is groot dat de Europese Commissie de belastingdeals die België met zowat zestig multinationals sloot naar de prullenmand verwijst. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (foto) gezegd aan De Standaard. De multinationals hangt daardoor een factuur van 700 miljoen euro boven het hoofd.

De Commissie voert al sinds begin dit jaar een onderzoek naar belastingdeals die het voor multinationals mogelijk maken een belangrijk deel van hun winst onbelast op te strijken. Vorige week had de Europese commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, nog een vergadering met het kabinet Van Overtveldt over die zogenoemde "excess profit rulings".

De commissaris zou tijdens die vergadering nog eens duidelijk gemaakt hebben dat ze bij haar standpunt blijft dat die belastingdeals verboden staatssteun zijn. Een officiële veroordeling van het systeem ligt dan ook in het verschiet. De overheid wordt dan meestal verplicht om de gegeven staatssteun als gevolg van het belastingvoordeel terug te vorderen. In totaal zou het om een bedrag van 700 miljoen euro gaan.

"De gevolgen voor de betrokken bedrijven zouden groot zijn, en de terugvordering bijzonder complex. Ik zal dan ook alles doen wat ik kan om ze te vermijden", reageert Van Overtveldt. Zo'n terugvordering dreigt een juridisch kluwen te worden, want de multinationals zullen zich niet zomaar laten doen en kunnen ons land mogelijk de rug toe keren.