Dit houdt de nieuwe Facebookregel in

Vandaag maakte Facebook bekend dat je zonder account geen publieke pagina’s meer kan bezoeken. Dat is het antwoord van het bedrijf op de recente veroordeling van Facebook door een Brusselse kortgedingrechter. Maar wat wil die maatregel nu precies zeggen?

Je kan zonder account geen publieke pagina’s van restaurants, kleine bedrijven, of nieuwswebsites meer openen. Maar daar blijft het niet bij. Het zal voor niet-Facebookgebruikers ook niet meer mogelijk zijn om Facebookvideo’s, deelknoppen en andere inhoud van de sociale netwerksite te zien. Wanneer we op de VTM NIEUWS-website dus een filmpje of status van op Facebook willen tonen, zal dat niet meer zichtbaar zijn voor mensen zonder Facebookaccount.

Facebook hoopt met deze verregaande maatregel geen boete te moeten betalen, en laat weten nog steeds in beroep te gaan. “We hadden gehoopt de bezorgdheden van de Belgische Privacycommissie te kunnen beantwoorden op een manier die ons toelaat om onze beveiligingscookie toch te blijven gebruiken. Die beschermde de Belgen de voorbije maand van meer dan 33.000 pogingen tot hacking. Het ontgoochelt ons dat we er niet in geslaagd zijn om een overeenkomst te bereiken."

"Mensen zullen nu moeten registreren bij Facebook om publieke inhoud op Facebook te kunnen zien. We verwachten van de Privacycommissie dat ze deze restricties overal op het web toepast, wat de toegang van Belgen tot websites met kaarten, video’s, deelknoppen en andere inhoud zou kunnen beperken”.