Dossier Terreurdreiging

2 arrestaties na huiszoekingen in Brussel

De politie heeft vanochtend vijf huiszoekingen uitgevoerd in Brussel in het kader van het onderzoek naar de voortvluchtigen Mohamed Abrini en Ahmed Dahmani. Twee personen werden meegenomen voor verhoor. Dat meldt het federaal parket.

In verband met de zoektocht naar Mohamed Abrini werden drie huiszoekingen uitgevoerd in Sint-Jans-Molenbeek en één in Sint-Joost-ten-Node. In Sint-Jans-Molenbeek werd een vijfde huiszoeking verricht in verband met Ahmed Dahmani. 

Bij de huiszoekingen hebben zich geen bijzondere incidenten voorgedaan. Twee personen werden meegenomen voor verhoor. Over de identiteit van de verdachten is momenteel nog niets bekend. 

Wie zijn Abrini en Dahmani?

De 30-jarige Mohamed Abrini werd op 11 november in het gezelschap van Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation op de autosnelweg richting Parijs. Abrini zat toen achter het stuur van de Renault Clio die twee dagen later gebruikt wordt bij het plegen van de aanslagen. Die Renault Clio is een van de drie wagens die gehuurd werden door Salah Abdeslam en zijn broer Brahim, die bij de aanslagen omkwam. De andere twee waren een VW Polo en een Seat Leon. Twee dagen voor de aanslagen, op 11 november, werd de wagen omstreeks 19 uur gefilmd in een tankstation te Ressons, op de autosnelweg richting Parijs. Op de beelden is ook Salah Abdeslam te zien, samen met Mohamed Abrini, die het voertuig bestuurt.

Ahmad Dahmani, een 26-jarige Belg van Marokkaanse origine, werd op 21 november opgepakt in een luxehotel in het Turkse Antalya en wordt ervan verdacht voorbereidend werk te hebben verricht voor de aanslagen in Parijs. Dahmani zou de doelwitten verkend hebben. In zijn nabije omgeving werden nog twee Syriërs opgepakt, zij zouden door IS gestuurd zijn om de Belg de grens te helpen oversteken

Foto: Archiefbeeld