Coucke strijdt tegen kanker met miljoenen

Marc Coucke maakt met zijn investeringsmaatschappij Alychlo 75 miljoen euro vrij voor de strijd tegen kanker. 2,5 miljoen euro gaat naar het goede doel, de vzw Stop Darmkanker van maagdarmspecialist Luc Colemont.

Uit alle ziektes kiest hij specifiek voor kanker omdat die investering “het meeste effect heeft en het meeste levens kan veranderen.” Coucke roept ook iedereen op om je na vijftig jaar te laten screenen op darmkanker. “Darmkanker is een stille doder”, zegt hij, “Als je er te laat bij bent, sterf je eraan, maar als je er op tijd bij bent, is er geen echt probleem.”

"Stop Darmkanker"
Wat preventie betreft, trekt Alychlo de komende vijf jaar 2,5 miljoen euro uit om de werking van vzw Stop Darmkanker te professionaliseren. Ook Perrigo, het Amerikaanse farmabedrijf dat Couckes bedrijf Omega Pharma overnam, zal de vzw ondersteunen. Daardoor kan dr. Luc Colemont, maagdarmspecialist in het Sint-Vincentiusziekenhuis Antwerpen, zich ten volle op zijn preventiewerk storten.

Elfde van de wereld
België staat op de elfde plaats op de wereldranglijst darmkanker: dit jaar overleden al 1.675 aan de ziekte en jaarlijks krijgen 8.000 Belgen de diagnose te horen. "Ik zie te veel darmkanker", zegt Colemont. "Mijn grootste probleem is dat in 2015 onschuldige en onwetende mensen sterven door een gebrek aan informatie." Colemont wil tegen 2018, buiten het bevolkingsonderzoek, 2.500 extra darmkankers stoppen in Vlaanderen.

Innovatie
Daarnaast investeert Alychlo 75 miljoen euro in vier innovatieve bedrijven, met voorop het Zwitserse Sophia Genetics, dat via complexe DNA-analyses kanker precies kan diagnosticeren en behandelen. Ook wordt geïnvesteerd in de Belgische start-up miDiagnostics (ontwikkeling van een chip zodat mensen zelf bloedanalyses kunnen uitvoeren), het Belgische bedrijf MDxHealth (testen om prostaat- en darmkanker op te sporen) en investeringsmaatschappij Droia (dat op zijn beurt investeert in innovatieve kankertherapiën).

"Geld is broodnodig"

De drijvende kracht achter Stop Darmkanker is de bekende darmspecialist Luc Colemont. Dankzij de steun van Coucke kan hij zijn job in het ziekenhuis opzeggen om zich volledig toe te leggen op de strijd tegen darmkanker. Het is nodig zegt hij want elk jaar sterven in Vlaanderen 2000 mensen aan de ziekte.