Herfstweer zorgt voor zware spits

Op de Vlaamse snelwegen - en dan vooral rond Brussel - is er dinsdagochtend sprake van een uitzonderlijk zware ochtendspits, met op het piekmoment rond 8.30 uur in totaal zowat 270 kilometer file. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Vooral het regenweer zorgt voor problemen, want grote incidenten waren er nauwelijks.

"Het overvloedige regenweer heeft het nat en gevaarlijk gemaakt op de baan, waardoor het verkeer overal veel trager gaan rijden is", zegt Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. "Die voorzichtigheid maakt wel dat er weinig grote ongevallen gebeurd zijn, maar met name rond Brussel is het toch een erg zware ochtendspits geworden. Naast de gebruikelijke files op de Brusselse ring was het ook op de toegangswegen minstens een uur aanschuiven geblazen."

Antwerpen kende dan weer de vrij klassieke ochtenddrukte, enigszins 'geholpen' door het ongeval op de E19 Breda-Antwerpen in Loenhout, waar twee vrachtwagens op elkaar inreden en voor een volledig versperde rijbaan zorgden. "De toestroom op de Antwerpse ring was zo meer gedoseerd dan anders, dus dat was een geluk bij een ongeluk", aldus Bruyninckx. Op de E19 zelf zorgt het ongeval wel nog steeds voor hinder, aangezien een van de vrachtwagens gasflessen transporteerde en enkele exemplaren daarvan beginnen lekken zijn, waardoor de hulpdiensten er extra voorzichtig te werk moeten gaan. De snelweg zal allicht pas later in de voormiddag weer volledig vrijgegeven kunnen worden.