Vlaams voorstel voor klimaatakkoord

Er zou een Vlaams voorstel op tafel liggen bij de onderhandelingen voor een intra-Belgisch klimaatakkoord. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zei aan Belga dat de "Vlaamse regering een voorstel heeft dat aan alle entiteiten extra inspanningen vraagt". Over de inhoud van dat alternatieve voorstel wil Bourgeois voorlopig niks kwijt. Het voorstel is al bezorgd "aan iedereen die het moet hebben", klinkt het.

Verwarring troef
Na een lange vergadering tussen de bevoegde milieuministers was het verwarring troef. Zo was er volgens Waals PS-minister Paul Furlan een akkoord, maar dat werd aan federale en Vlaamse kant ontkend. Er lag wel een voorstel op tafel waarbij Vlaanderen een grotere inspanning zou moeten doen op het vlak van hernieuwbare energie (10,4 procent in plaats van 10 procent, maar ook meer inkomsten zou krijgen uit de verkoop van emissierechten (52,5 procent in plaats van 50 procent). Maar volgens minister-president Geert Bourgeois heeft Vlaams minister Schauvliege snel duidelijk gemaakt dat ze het voorliggende voorstel "niet zou verdedigen binnen haar regering".

Alternatief voorstel
Hoewel Bourgeois zich eerder op de dag nog "voorzichtig positief" toonde over het bereiken van een akkoord, leverde een lange vergadering van de Vlaamse regering geen witte rook op. Volgens Bourgeois heeft Vlaanderen nu zelf een voorstel op tafel gelegd "waarin alle entiteiten om een extra inspanning gevraagd wordt". Over de inhoud van het voorstel wil de Vlaamse minister-president voorlopig niets kwijt.

"Voorstel bezorgd aan wie het moet hebben"
Bourgeois zou in de loop van de dag ook contacten gehad hebben met premier Charles Michel, die in Parijs zit voor de klimaattop, en met zijn Waalse collega Paul Magnette. Heeft hij het Vlaamse voorstel al aan hen voorgelegd? "Het voorstel is bezorgd aan diegenen die het moeten hebben", aldus Bourgeois aan Belga.

Bekijk ook: