Michel belooft elk jaar 50 miljoen

België verbindt er zich toe jaarlijks 50 miljoen euro klimaatfinanciering voor de ontwikkelingslanden uit te trekken tot 2020. Dat zei eerste minister Charles Michel in zijn speech op de openingsdag van de klimaattop in Parijs.

"Mislukken is geen optie"
"Onze verantwoordelijkheid is immens, voor de huidige generatie, maar zeker voor de generaties die ons volgen", opende Michel. "We moeten vastberaden zijn om een ambitieus akkoord te sluiten. Mislukken is geen optie."

"Niet laten intimideren"
De premier prees Frankrijk omdat het de top, ondanks de terroristische dreiging, toch laat doorgaan. "Dat is een duidelijk signaal dat we ons niet laten intimideren en onze waarden, onze democratie en onze vrijheden blijven verdedigen."

"Allemaal getroffen door klimaatopwarming"
Volgens Michel moeten we proberen een evenwicht te vinden tussen het behoud van de natuurlijke rijkdommen en de economische vooruitgang. "Want we worden allemaal getroffen door de opwarming, direct of indirect. Dit zorgt voor spanning, conflicten en crisissen. Sommige landen hebben meer te lijden onder de gevolgen, dan denk ik aan de minst ontwikkelde landen en de kleine eilandstaten, en hen moeten we ondersteunen."

"Evenement van de eeuw"
België wil zijn engagementen nakomen, verzekerde de eerste minister. "Alle niveaus: federaal, regionaal en lokaal zijn begaan met duurzame ontwikkeling." "Deze conferentie moet hét evenement van deze eeuw zijn om de mensheid op de weg naar duurzame ontwikkeling te zetten, voor onze vrede en veiligheid", besloot Michel.