Dossier Terreurdreiging

'Explosief' in kazerne blijkt ontvlambaar product

Het verdacht pakket dat vanmorgen werd aangetroffen in de kazerne van Heverlee, was een kleine hoeveelheid ontvlambaar product en een zwarte tas. Eén en ander lag vlakbij enkele militaire voertuigen en werd ontdekt nadat een inbraak op het domein was vastgesteld. Dat meldt de persdienst van Defensie. Verschillende media maakten melding van vijf jerrycans die aan een ontstekingsmechanisme waren vastgemaakt maar dat wordt door Defensie niet bevestigd.

Inbraak in kazerne
"Maandag is er een inbraak vastgesteld in het militair kwartier van Heverlee", meldt de persdienst van Defensie. "De buitenste perimeter van de kazerne werd hierbij beschadigd. Daarop volgde een onderzoek in het kwartier waarbij een kleine hoeveelheid ontvlambaar product is gevonden samen met een zwarte tas in de buurt van enkele militaire voertuigen. Volgens de geldende procedures werden de lokale politie, de brandweer, de hulpdiensten en de ontmijningsdienst DOVO ter plaatse geroepen."

"Lijkt meer sabotage dan terreur"
Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is het weinig waarschijnlijk dat de inbraak in de kazerne van Heverlee een terroristisch doel had. “Dit lijkt eerder op sabotage dan op terreur”, zegt hij aan VTM NIEUWS. “Er werden enkel voertuigen en geen mensen geviseerd.” De minister gaat het voorval wel verder onderzoeken.

Pakket ontmanteld door DOVO
De Leuvense lokale politie stelde een veiligheidszone in buiten de kazerne en sloot daarvoor onder meer de Kerspelstraat af. "Als voorzorgsmaatregel werden de gebouwen binnen de veiligheidsperimeter geëvacueerd," aldus de persdienst, "en vond er een grondige inspectie plaats. Hierbij werden geen explosieven aangetroffen." Nadat het aangetroffen pakket door DOVO werd ontmanteld en verwijderd, werden kort voor 13.00 uur de gewone werkzaamheden in de kazerne hervat. "Op dit ogenblik is er een onderzoek van de veiligheidsdiensten lopende. Zolang dat onderzoek lopende is, kan Defensie geen bijkomende informatie geven", aldus nog de persdienst.