Crevits kuist 'seksistisch' examen op

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaat het toegangsexamen voor artsen en tandartsen vraag per vraag laten uitpluizen om na te gaan hoe het komt dat meisjes er slechter op scoren. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

In heel ons onderwijs doen meisjes het pakken beter dan jongens, maar de toelatingsproef voor arts en tandarts vormt daar een opvallende uitzondering op. De jongste jaren bleek telkens ongeveer 34 procent van de jongens te slagen en maar 23 procent van de meisjes.

Hoe dat komt is tot nu toe een raadsel. Volgens Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) gaat het om een oneerlijkheid. Mocht het examen fairder zijn, dan zouden er 79 vrouwelijke geneeskundestudenten extra zijn. “Ik pleit ervoor ook het verschil tussen jongens en meisjes goed te bekijken, en het examen neutraal te maken”, zegt ze.

Crevits is daar niet tegen. “Het probleem is dat we niet weten hoe het komt dat meisjes slechter scoren”, zegt woordvoerder Bert De Brabandere. “Daarom laat de minister nu vraag na vraag onderzoeken om te zien bij welke vragen het probleem opduikt. Als die analyse er is, kunnen we nagaan of en hoe we tot een oplossing kunnen komen.”