Dan toch Belgisch klimaatakkoord?

Terwijl politici uit de hele wereld zich klaarmaken voor de grote klimaatconferentie in Parijs, is ons land nog volop aan het onderhandelen. Eerder vandaag meldde Waals Energieminister Paul Furlan dat er een akkoord was bereikt maar de Vlaamse en federale ministers ontkennen dat. Een nieuwe weigering van de voorliggende tekst rond de klimaatinspanningen in België zou puur politiek zijn, volgens Furlan.

"Duidelijk ja of nee zeggen"
"Akkoord over het klimaat, de vergadering eindigt met een voorstel dat moet worden voorgelegd aan de verschillende regeringen", tweette Furlan deze namiddag. "Ik nodig iedereen uit om duidelijk ja of nee te zeggen." Ook het kabinet van Brussels minister Céline Frémault, die de nationale klimaatconferentie voorzit, bevestigde dat er na 4,5 uur onderhandelen een voorakkoord werd bereikt.

Compromis op tafel?
Furlan geeft ook enkele details over de voorliggende tekst. Zo zou het aandeel hernieuwbare energie niet langer als percentage worden weergegeven, maar als absolute waarde. Zo dient de productie niet te stijgen als de vraag naar energie toeneemt. De wijziging zou volgens Furlan op vraag van Vlaanderen zijn gebeurd. Wallonië zou wel 12,5 procent van de huidige vraag in hernieuwbare energie willen produceren, zoals Vlaanderen vraagt. In de ontwerptekst van eind oktober was dat gezakt tot 11,5 procent.

"Weigering is politiek signaal"
Volgens Furlan is een akkoord noodzakelijk voor de geloofdwaardigheid van ons land op de klimaattop in Parijs. "We gaan onze premier toch niet verhinderen zich geloofwaardig uit te drukken in Parijs", aldus Furlan. Een weigering van het voorliggende kan volgens hem enkel als een politiek signaal worden geïnterpreteerd.