Dossier Terreurdreiging

Dit vinden we van de terreuraanpak

De terreur van de afgelopen weken heeft niemand onberoerd gelaten. De Universteit van Gent heeft daarom samen met VTM NIEUWS een enquête gedaan bij 805 Belgen over de terreurdreiging in België. Gisteren brachten we al het eerste deel van de resultaten. Vandaag volgt het tweede deel. Wat vinden de Belgen van de aanpak van onze overheid, wie is volgens hen verantwoordelijk en hoe is de communicatie van onze federale regering met betrekking tot de terreurdreiging?

Aanpak terreurdreiging

Uit de resultaten van de enquête blijkt dat een meerderheid van de respondenten tevreden is met de aanpak van de terreurdreiging in ons land. Zo vindt 62,4 % dat de overheid voldoende inspanningen doet om de veiligheid van de bevolking op openbare plaatsen te verzekeren. Daar tegenover staat wel dat 49,2% niet akkoord is met de stelling dat België een goed preventief beleid in de strijd tegen terreur heeft gevoerd.

Verantwoordelijkheid terreurdreiging

Op de vraag wie verantwoordelijk is voor de huidige terreurdreiging in ons land, wijzen heel wat mensen in de richting van de Belgische overheid en de Staatsveiligheid. 66,8% van de respondenten gaan akkoord met de stelling dat zij verantwoordelijk zijn voor de terreurdreiging. Ook de vorige burgemeester van Molenbeek, Philippe Moreaux, is volgens een grote meerderheid (65,1%) verantwoordelijk.

Communicatie regering

Gevraagd naar de communicatie van over de terreurdreiging, zijn de respondenten het meest tevreden over premier Charles Michel (MR). 51,2% van de respondenten vindt dat hij goed communiceert over de terreurdreiging in ons land. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) doet het iets minder goed met 46,7% die vindt dat hij goed communiceert. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) doet het nog een stuk minder goed met 35,3%.

Jambon: "Dit is een opsteker"

Minister Geens van Justitie geeft als verdediging dat hij bij zijn communicatie gebonden is door het geheim van het onderzoek. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon van zijn kant zegt dat in het verleden inderdaad fouten gemaakt zijn bij de integratie. Maar beiden zijn tevreden dat de mensen hun aanpak van de dreiging waarderen.

Over de steekproef: een totaal van 805 respondenten vulden de vragenlijst in (50 % mannen, 50 % vrouwen). De gemiddelde leeftijd van de respondenten bedraagt 47.17, met een minimum van 18 jaar en een maximum van 91 jaar. 467 respondenten wonen in Vlaanderen, 256 in Wallonië en 83 in Brussel. De steekproef is representatief voor België op vlak van geslacht en leeftijd. De foutenmarge bedraagt 3,4%. Enquête is afgenomen nadat het terreurniveau in Brussel weer verlaagd werd naar 3.