Dossier Terreurdreiging

"Laat experts maatregelen bepalen"

Bepalen welke concrete veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen bij terreurdreiging moet een zaak van experts zijn, niet van de regering. Dat zegt Patrick Dewael, fractieleider van Open Vld, in De Morgen. Hij reageert daarmee op de kritiek op het lamleggen van het openbaar leven in Brussel.

Het niveau van de terreurdreiging in ons land wordt onafhankelijk bepaald door het OCAD, het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging. Maar de praktische veiligheidsmaatregelen zijn het werk van de regering. Op die maatregelen kwam hier en daar al kritiek.

Dewael wil de besluitvorming over antiterreurmaatregelen veel meer uit het politieke vaarwater. "Het crisiscentrum zegt: dat zijn de geviseerde doelwitten, die moeten we in het oog houden, daar moeten we zoveel politiemensen of militairen zetten. Politici moeten zich daar niet mee bemoeien. De premier, de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken zouden de aanbevelingen van het crisiscentrum dan enkel nog moeten bekrachtigen", pleit hij in de krant.

Het crisiscentrum zelf wil geen commentaar kwijt op de uitlatingen van Dewael.