Mechelen: 6 valse bommelders geklist

De afgelopen drie dagen heeft de Mechelse politie bericht gekregen van drie bommeldingen op Mechels grondgebied. Inmiddels werden voor de drie feiten mensen aangehouden die de feiten bekend hebben. Het gaat om zes personen, waarvan vier minderjarigen.

Dinsdag 24 november werden de Technische Scholen Mechelen (TSM) opgeschrikt door een bommelding. Omdat niet duidelijk was in welk gebouw de bom zich zou bevinden, werden de drie campussen van de school ontruimd.

Na een grondige sweeping door de gespecialiseerde politiediensten bleek dat het om een valse melding ging. In die zaak werden vier minderjarigen aangehouden, allevier leerlingen van TSM die overgingen tot bekentenissen. De zaak is in handen van de jeugdrechter.

Syntra
Een tweede bommelding gebeurde eveneens dinsdag toen een studentevan Syntra een sms van een kennis kreeg met daarin de melding dat de school zou opgeblazen worden. De dame gaf de info aan de politie door, de dader kon snel gevat worden. Het gaat om een negentienjarige man uit Grimbergen, die aangaf dat het om een grap ging. De man werd niet aangehouden.

101-centrale
De derde bommelding gebeurde woensdag toen de Mechelse 101-centrale bericht kreeg dat er bommen zouden afgaan in verschillende scholen. Doordat niet duidelijk was om welke scholen het zou gaan en getwijfeld werd aan de ernst van het bericht, werden geen scholen ontruimd. Een achttienjarige man uit Antwerpen werd voor de feiten aangehouden, hij bekende ze intussen. De twee meerderjarige bommelders riskeren een celstraf van maximaal twee jaar.

Minstens 10.000 euro
Burgemeester Bart Somers liet weten dat de stad zich burgerlijke partij stelt tegen de valse bommelders. "We berekenen momenteel over welk bedrag het gaat, maar het gaat om minstens 10.000 euro en wellicht een veelvoud daarvan", zegt hij. "We willen mensen heel duidelijk maken dat valse bommeldingen tot niets leiden en daders gevat worden. En dat ze niet aanvaard worden in tijden van verhoogde waakzaamheid, waarin we onze mensen voor andere opdrachten nodig hebben."