Dossier Terreurdreiging

"Chauffeur Salah niet geradicaliseerd"

Salah Abdeslam heeft zaterdagmiddag, de dag na de aanslagen in Parijs, aan een man die hem doorheen Brussel vervoerde, gezegd dat zijn broer Brahim zich bij de aanslagen in Parijs had opgeblazen. Over zijn eigen rol heeft de voortvluchtige Salah met geen woord gesproken. Dat meldt meester Olivier Martins, de advocaat van de man die Salah vervoerde.

Die man, Ali O., is vrijdag voor de Brusselse raadkamer verschenen, samen met Abdeilah Chouaa. Over de rol van die laatste is nog niets gekend, zijn advocaat legde geen verklaringen af. Volgens meester Martins werd zijn cliënt zaterdag rond 13.00 uur gebeld met de vraag om een vriend te gaan ophalen aan het metrostation Bockstael in Laken. "Hij wist niet dat het om Salah ging en herkende hem ook niet meteen toen hij daar aankwam", zegt meester Martins. "Salah droeg immers een muts. In de wagen heeft Salah hem verteld dat zijn broer Brahim in Parijs mensen had gedood en zichzelf had opgeblazen. Voor mijn cliënt, een jeugdvriend van de broers, kwam dat als een klap. Hij begreep er niets van en kon niet meer helder denken. Salah heeft hem gevraagd hem naar Schaarbeek te brengen en mijn cliënt heeft dat gedaan. Onderweg zijn ze wel even gestopt in een café."

De advocaat benadrukt dat zijn cliënt op geen enkele manier betrokken was bij de voorbereiding of de uitvoering van de aanslagen in Parijs. "Hij was die vrijdagavond in Brussel, heeft geen enkel gerechtelijk antecedent en is totaal niet geradicaliseerd. Toen hij hoorde dat Salah gezocht werd, had hij zich moeten aangeven en zijn verhaal doen maar hij handelde in paniek en kreeg op dat moment ook slechte raad." De raadkamer beslist later vrijdag of beide verdachten in de cel blijven.