Dossier Terreurdreiging

Winterpret in Brussel gaat gewoon door

De Brusselse kerstmarkt, Winterpret, zal vandaag gewoon doorgaan. Er komen verhoogde veiligheidsmaatregelen en de openingsuren worden ingekort, maar er is geen systematische controle van iedereen die de zone betreedt. Dat bevestigen burgemeester Yvan Mayeur (PS) en schepen van Toerisme Philippe Close (PS).

De kraampjes openen de deuren al in de loop van de namiddag, maar de officiële opening is voorzien voor vrijdagavond 17.30 uur. Dan vertrekken de burgemeester en een delegatie op de Grote Markt voor een wandeling doorheen de evenementenzone.

"Maandag mogelijk langer open"

Zowel de politie als de organisatoren nemen verhoogde veiligheidsmaatregelen. “Dit weekend is Winterpret open van 12 tot 20 uur en vanaf maandag blijft het mogelijk open tot 21.30 uur”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Eva Peeters. “De situatie wordt dag per dag bekeken. Het zijn de politie en de burgemeester die samen een evaluatie maken.”

In en rond de evenementenzone worden de patrouilles versterkt, waarbij de politie hulp krijgt van privé-bewakingsfirma’s. Er komen fouilleringen en controles, waarbij de organisatie de medewerking van de handelaars en bezoekers vraagt, om een maximale veiligheid te kunnen verzekeren.

"Winterpret is een centraal evenement in onze kalender met een beslissende culturele, toeristische en economische impact voor onze stad", zegt burgemeester Mayeur. Niet de hele zone zal afgezet worden.

Er komen gerichte controles op basis van vooraf bepaalde criteria. "In de openbare ruimte en op een evenement waar shopping een belangrijk deel van uitmaakt kunnen we niet iedereen vragen geen zakken mee te nemen", zei Mayeur. "In de komende maanden of zelfs jaren kan het dreigingsniveau op drie blijven. We zullen vanaf nu ook actoren worden van onze eigen veiligheid, dus moet iedereen meewerken", gaf de burgemeester nog mee.