Proximus wil 58-plussers laten gaan

Het telecommunicatiebedrijf Proximus wil zijn personeelsleden die ouder dan 58 jaar zijn versneld met pensioen laten vertrekken. Dat staat vrijdag in La Libre Belgique. De onderneming wil haar concurrentiepositie versterken door de loonmassa terug te dringen. Politiek gezien liggen de plannen van Proximus erg moeilijk, omdat ze ingaan tegen het pensioenbeleid dat de regering-Michel heeft uitgetekend.

Voor de federale regering wordt het dan ook erg lastig om hier zomaar mee in te stemmen, zo luidt de analyse van La Libre Belgique. De Belgische staat is met een belang van 53,5 procent nog altijd de meerderheidsaandeelhouder van het telecombedrijf. Volgens de voorgestelde formule is er evenwel geen sprake van een vervroegde pensionering, maar om verlof voorafgaand aan het pensioen. Dat scenario zou zowel voor het bedrijf als voor de regering goedkoper uitkomen.

Proximus stelt momenteel 14.000 mensen te werk. De plannen hebben betrekking een duizendtal mensen, of zowat zeven procent van het huidige personeelsbestand.