Wat zijn gevolgen van terreurniveau 3?

Het dreigingsniveau in Brussel is donderdag teruggebracht van niveau 4 naar niveau 3, na een nieuwe evaluatie van de situatie door OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse. Dat bevestigt Peter Mertens van het Crisiscentrum. Het is voorlopig niet duidelijk hoe de daling van het dreigingsniveau zich zal vertalen op het terrein.

Het dreigingsniveau stond sinds zaterdag op niveau 4, het hoogste niveau. Het houdt in dat er zeer concrete aanwijzingen zijn voor een op til zijnde aanslag. Naar aanleiding van het verhoogde dreigingsniveau bleven de scholen in het hoofdstedelijk gewest twee dagen dicht en reden de Brusselse metro's vier dagen helemaal niet. Intussen zijn de scholen weer open en is het halve metronet weer in gebruik, maar daarvoor zijn wel driehonderd extra agenten en tweehonderd militairen ingezet.

Welke gevolgen?

  • De metro wordt morgenochtend vanaf zes uur opnieuw geopend. Gisteren ging die al gedeeltelijk terug open.
  • Politie en leger blijft in het straatbeeld, maar de hoeveelheid agenten en militairen wordt wel aangepast aan het geldende terreurniveau. 
  • Bij grote evenementen wordt geval per geval bekeken wat mogelijk is. In functie van de situatie kan dat een uitstel zijn, vindt het evenement plaats met aangepaste veiligheidsmaatregelen of wordt het geannuleerd.

Welke verschillende terreurniveaus zijn er? 

  • "Niveau 1 of LAAG" indien blijkt dat de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, niet bedreigd is.
  • "Niveau 2 of GEMIDDELD" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, weinig waarschijnlijk is.
  • "Niveau 3 of ERNSTIG" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, mogelijk en waarschijnlijk is.
  • "Niveau 4 of ZEER ERNSTIG" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, ernstig en zeer nabij is.

Nationale Veiligheidsraad

Premier Charles Michel heeft de Nationale Veiligheidsraad samengeroepen naar aanleiding van de daling van het dreigingsniveau voor Brussel. Het kernkabinet, aangevuld met de veiligheidsministers en de toplui van de veiligheidsdiensten, komen om 17.30 uur samen bij de premier in de Wetstraat 16.

"Zo snel mogelijk weer naar normaal leven"

Jambon: "Meest urgente dreiging weg"