Politie is zelf bang in "vergeten" Molenbeek

Het Comité P, dat de politiediensten controleert, heeft een vernietigend rapport klaar over het politiewerk in de Brusselse gemeente Molenbeek. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De agenten zouden er amper contact hebben met de bevolking en sommige wijken zelfs niet kennen. “Ze hebben zelfs angst voor de omgeving”, klinkt het.

Het Comité P spreekt in het rapport over een kloof tussen de politie en de bewoners, vooral dan in de Havenwijk en de Marie-José-wijk. Voor de agenten zijn dat “vergeten wijken, waar enkel nog met veel machtsvertoon repressief wordt opgetreden.”

Volgens het Comité P voelen de agenten zich niet thuis in die wijken en zijn ze bijgevolg vaak angstig. Comité P vraagt een verbetering, waarin de politie zich ook in de “vergeten wijken” bezig houdt met de problemen op langere termijn en dat ze gewoon in het straatbeeld aanwezig is. “Anders dreigt de politie in een negatieve spiraal te komen en haar broze evenwicht te verliezen”. 

De resultaten van het comité P komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens. “Het onderzoek loopt al sinds 2011 en de politie kende de resultaten al. Maar er staat natuurlijk zwart op wit dat de angst voor bepaalde wijken duidelijk aanwezig is en daar kom je als politie niet zo goed uit. De politiezone West, waartoe Molenbeek behoort, zegt dat ze werkt aan de situatie. Er zijn al meer agenten op het terrein, maar er is zeker nog plaats voor meer en vooral voor agenten van allochtone afkomst.”