Dossier Terreurdreiging

Uur na uur: wat er zondag echt gebeurde

Zondagavond, Brussel gaat in ‘lockdown’ voor een grote politieactie met in totaal 19 huiszoekingen. Vandaag blijkt dat die huiszoekingen dringend nodig waren omdat de veiligheidsdiensten over informatie beschikten over een nakende aanslag op onze hoofdstad. Dat heeft VTM NIEUWS uit verschillende bronnen vernomen. Een reconstructie in beeld, van uur tot uur.

In de nacht van vrijdag op zaterdag beslist het OCAD om het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op te voeren naar niveau 4, het hoogste mogelijke terreurniveau. De dreiging van een aanslag is dus “ernstig en zeer nabij”.

In de loop van zondagnamiddag zijn er indicaties dat het niveau zondagavond opnieuw kan zakken naar 3 (“mogelijk en waarschijnlijk”). Maar dat zal uiteindelijk niet gebeuren.

Persconferentie plots vervroegd

Zondagnamiddag, de persconferentie die om 19 uur aangekondigd is en waarop de regering een update zou geven over het terreurniveau wordt in allerijl vervroegd. In plaats van om 19 uur, bij de start van de televisiejournaals, wordt de pers al om 18.30 uur bijeengeroepen. Alle geplande tv-interviews worden afgeblazen.

De zenuwen bij alle regeringsleden en betrokken diensten staan opeens erg gespannen. Geen enkele journalist mag de perszaal van de Wetstraat 16 na 18.30 uur nog in. Waar de zenuwachtigheid vandaan komt, is op dat moment een raadsel. Op de persconferentie kondigt premier Charles Michel verrassend aan dat niveau 4 van kracht blijft.

Bezorgde Jambon stapt vroegtijdig op

Tijdens de persconferentie van Michel is minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon duidelijk bezorgd. Hij tokkelt voortdurend op zijn smartphone en stapt uiteindelijk op, nog voor premier Michel uitgepraat is. Die is dan ook zichtbaar verrast. Krijgt Jambon hier concrete informatie over wat er aan het gebeuren is? Dat weten we niet, maar het is een voorbode voor wat komen gaat.

Jambon zélf met de wagen

Waarom dat hoogste niveau dan toch gehandhaafd blijft? Daar wil geen enkel regeringslid na de persconferentie iets over kwijt. “Te precair”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Nog opvallend: Jambon rijdt na de persconferentie zélf weg met zijn wagen. Zonder chauffeur. Hij moest die dag niet werken, omdat er toch geen 'echt' nieuws verwacht werd. VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dée kan hem wel nog een vraag stellen voor Jambon zelf achter het stuur kruipt.

Enorme zenuwachtigheid

Zondagavond, live in het VTM NIEUWS: "Plots werd de straat hier afgesloten en verschenen veel agenten en militairen ter plaatse", zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens in de Wetstraat. En in tegenstelling tot een dag voordien, toen het dreigingsniveau ook op niveau 4 stond, geeft geen enkel regeringslid een reactie op de handhaving van niveau 4. "Een uitzonderlijke situatie", stelt Katrien Saelens vast.

Plotse 'lockdown' met socialemediastilte

Zondagavond na de tv-journaals: blijkbaar heeft de regering op het laatste moment zeer concrete informatie gekregen over een nakende aanslag in Brussel. Diezelfde avond gaat Brussel in een grootscheepse ‘lockdown’. Het leger en de speciale interventiediensten van de politie werken samen aan een grootscheepse operatie: 22 huiszoekingen in Brussel en Charleroi, in totaal zestien mensen worden opgepakt. Ondertussen roept de federale politie de inwoners van Brussel op zeker géén informatie over de actie te delen op sociale media. De vrees zit er op dat moment duidelijk in.

Operatie "te vroeg" uitgevoerd

De huiszoekingen die op dat moment uitgevoerd worden, waren eigenlijk later gepland. Ook dat is aan de redactie van VTM NIEUWS bevestigd. Maar door de acute dreiging van een aanslag in onze hoofdstad, komen de ordediensten massaal vroeger in actie.

Het zorgt ervoor dat de operatie niet het verhoopte resultaat oplevert. Er is een slagje gewonnen, maar de strijd is nog niet gestreden. Er worden geen wapens, explosieven of belangrijke pionnen uit het terreurnetwerk aangetroffen, maar er zouden wel waardevolle elementen gevonden zijn. Rond halfeen 's nachts geeft het federaal parket nog uitleg op een persconferentie.

Aanslag verijdeld?

Is er dan effectief een aanslag verijdeld is of hebben de terroristen gewoon zelf beslist om toch niet toe te slaan? Vandaag is minister Jambon er zeker van dat er die avond sterke aanwijzingen waren voor een aanslag. Maar het gevaar is nog niet geweken. Dat is ook net de reden waarom het hoogste dreigingsniveau 4 is gebleven.

"Dreiging nog altijd ernstig en zeer nabij"

De acties van zondagavond hebben een kleine slag toegebracht aan het terreurnetwerk. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens die de acties gevolgd heeft die avond. “Ze hebben wel een klein resultaat geboekt, maar hebben niet de grote koppen kunnen strikken, waarop ze hadden gehoopt. De acties zijn op dit moment nog niet voorbij. De speurders gaan door tot ze echt hebben wat ze willen. Het dreigingsniveau staat immers nog steeds op 4, dat betekent dat de dreiging nog altijd ernstig en zeer nabij is."