Trein rijdt lijnbus aan: zeker 1 dode

In het West-Vlaamse Pittem is rond 13.30 uur een bus van De Lijn aangereden door een trein. De schade aan de infrastructuur is groot. Het ongeval gebeurde op een overweg ter hoogte van de Meulebekestraat op de spoorlijn tussen Lichtervelde en Tielt. De buschauffeur, een 65-jarige vrouw uit Ardooie, is bij de aanrijding om het leven gekomen. Dat bevestigt woordvoerster Inge Debruyne van De Lijn in West-Vlaanderen.

"Het gaat om een gelede bus met reizigers die een omleiding moest volgen. De bus is vastgeraakt op de sporen. De chauffeur heeft de reizigers eerst geëvacueerd. Vervolgens heeft zij vermoedelijk geprobeerd de bus nog van de sporen te halen, op het moment dat de trein aankwam", zegt Debruyne. De passagiers van de bus bleven ongedeerd. De treinbestuurder is lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht, meldt spoorbedrijf NMBS.

De ongeveer 120 inzittenden van de trein zijn ondertussen geëvacueerd. Er wordt een vervangende busdienst ingelegd tussen Tielt en Lichtervelde. Reizigers vanuit Gent naar De Panne reizen best via Brugge en Lichtervelde.

Volgens spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is er veel schade aan sporen, bovenleiding en seinen. De herstellingen zullen zeker meerdere dagen duren. Het treinverkeer blijft dus enkele dagen onderbroken. Drie rijtuigen van de trein zijn met de wielen naast het spoor terechtgekomen, maar de trein is niet gekanteld. De treinbestuurder probeerde nog af te remmen, maar is niet tijdig tot stilstand kunnen komen.

Volgens spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is er veel schade aan sporen, bovenleiding en seinen. Er zal al zeker de hele dag geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Tielt en Lichtervelde, en mogelijk zal het nog langer duren. Twee rijtuigen van de trein zijn met de wielen naast het spoor terechtgekomen, maar de trein is niet gekanteld.