Blundert Reynders op Amerikaanse tv?

De Belgische autoriteiten zijn op dit moment op zoek naar 10 jihadisten die een aanslag zoals in Parijs zouden beramen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders volgens de Amerikaanse zender ABC News gezegd. Het kabinet van Reynders heeft in Het Nieuwsblad gereageerd dat “alles uit de context is getrokken”.

Didier Reynders heeft de laatste dagen al verschillende interviews gegeven aan buitenlandse media. Hij probeert zo de imagoschade die ons land geleden heeft in de nasleep van de aanslagen in Parijs, te beperken. Dat Reynders zoveel interviews geeft, is opmerkelijk want de andere regeringsleden lossen weinig informatie over het lopende onderzoek.

"Kalasjnikovs"

In het uitgebreide interview dat hij aan de Amerikaanse zender ABC News gaf, zou hij gezegd hebben dat België op zoek is naar 10 individuen die een aanslag zouden willen plegen zoals in Parijs. Ze zouden “zware wapens” en “zelfmoordbommen” bezitten. Het gaat om “kalasjnikovs” of “zelfs zwaarder dan dat”.

Reynders zou ook gezegd hebben dat “de grootste dreiging er voor winkels en winkelcentra is, niet voor scholen en metrostations”.

“Niets van waar”

Het kabinet van Didier Reynders heeft in Het Nieuwsblad gezegd dat “alles uit de context is getrokken”. Het interview is nog niet uitgezonden, maar journalist Matt Gutman heeft al enkele quotes op Twitter verspreid. Zo staat in de tweet onder meer te lezen dat Reynders toegeeft dat de veiligheidsdiensten gefaald hebben.

Reynders tweet

De regering en het kabinet van de minister van Buitenlandse Zaken ontkennen alles met klem. Toch retweette Reynders op zijn eigen Twitter-account het bericht van journalist Matt Gutman.