Dossier Terreurdreiging

Metro rijdt, scholen en winkels weer open

De bussen, trams en metro's van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijden woensdagochtend zoals voorzien. Na twee dagen zijn ook de 800 scholen, hogescholen en universiteiten in Brussel weer open gegaan. 

De eerste metro's zijn om 6 uur uitgereden, meldt woordvoerder Guy Sablon van de MIVB. Het is de eerste dag sinds het verhoogde terreuralarm in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat er opnieuw metroverkeer is in de hoofdstad. Het verkeer wordt geleidelijk op gang gebracht: welgeteld 35 van de 69 stations gaan weer open, voornamelijk in het centrum. De metrolijnen 1 en 5 rijden tussen Weststation en Montgomery, lijn 2 tussen Simonis en Elisabeth. De reizigers kunnen rekenen op een normale capaciteit, maar de metro zal enkel rijden tussen 6 uur en 22 uur.

In kaart:

De grijze gedeelten worden niet bediend

Extra beveiliging in metro stations

De metro’s rijden na vier dagen weer, maar er zijn zichtbaar minder passagiers. Militairen en het beveiligingspersoneel van MIVB zorgen voor de beveiliging. De reizigers voelen zich veiliger dankzij de aanwezigheid van de militairen.

Scholen gaan weer open

Ook de 800 scholen, hogescholen en universiteiten in Brussel zijn weer open gegaan. De onderwijsministers hebben richtlijnen gestuurd: scholen hebben liefst maar één of twéé ingangen open, en daar staan dan leerkrachten die alleen kinderen binnen laten. Op straat staan bijna 300 extra agenten, en ook extra militairen.