Dossier Terreurdreiging

"Terroristen viseren hulpdiensten"

De regering houdt er ernstig rekening mee dat terroristen bij een aanslag in ons land de hulpdiensten viseren, of zich uitgeven als hulpverleners. Dat blijkt uit een brief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan alle ziekenhuizen, ambulancediensten en brandweerzones.

Ziekenhuizen en spoeddiensten wordt gevraagd alle noodplannen te controleren en geüpdatete contactlijsten te bezorgen van alle hoofdgeneesheren en diensthoofden. Wanneer ziekenhuispersoneel en hulpverleners van het Rode of Vlaamse Kruis ondersteuning bieden tijdens grote evenementen, ligt de nadruk op herkenbaarheid en identificatie. "De badges van hulpverleners moeten zichtbaar en herkenbaar zijn voor de veiligheidsdiensten", klinkt het. "Elke hulpverlener moet zijn identiteitskaart kunnen voorleggen en elke verantwoordelijke moet nagaan of alle medewerkers echt geregistreerd zijn bij zijn organisatie." Voorts wordt erop aangedrongen dat alle brandweerkazernes zeer goed beveiligd moeten zijn, om te voorkomen dat er kledij of materieel wordt gestolen.

De maatregelen lijken sterk ingegeven door de aanslag die vorige week werd verijdeld in het Duitse Hannover. Toen wilden terroristen met een ambulance bommen binnenloodsen een voetbalstadion.

Lees hier de integrale omzendbrief: