Dossier Terreurdreiging

Gerecht verijdelde aanslag als in Parijs

De huiszoekingen die zondag in Brussel met veel machtsvertoon zijn uitgevoerd, hebben de plannen doorkruist om onze hoofdstad even hard te treffen als Parijs. Dat vernam De Tijd van meerdere welingelichte bronnen. Het netwerk is gedestabiliseerd, luidt het.

Zondagavond moest het gerecht sneller dan gewild een salvo van 22 huiszoekingen afvuren. Het Belgische gerecht had wel degelijk informatie dat de terreurorganisatie die ze vorige week op het spoor was gekomen, klaarstond om op verschillende plaatsen in Brussel toe te slaan, net als in Parijs. De acties zijn zeer nuttig gebleken, zo blijkt nu. Meerdere bronnen bevestigen dat al veel elementen uit het verdere onderzoek erop wijzen dat het terreurnetwerk is "gedestabiliseerd".

Tijdens de vele huiszoekingen werden geen wapens of explosieven gevonden. Er werd ook maar één verdachte aangehouden. Toch zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat ze verschillende schuiladressen hebben verbrand bij de acties. Er wordt ook benadrukt dat de terroristen hun wapentuig zo lang mogelijk verbergen op andere locaties en dat terreurcellen de daders van de aanslag pas op het laatste nippertje naar de uitvalsbases brengen.

Bekijk ook: